Familieterapi

Formålet med familieterapi er, at det skal blive muligt for jer, at være jer selv sammen. Så I alle kan være en del af jeres familie uden at føle jer forkerte. Det handler om at lære jer selv og hinanden bedre at kende, som I allerede er. Og det handler derfor aldrig om, at nogen skal lære at ændre sig. Tværtimod går det ud på at lade de andre se jer, som I er - og dermed at stå ved jer selv hver især: Stå ved jeres følelser, behov og grænser. Og samtidigt forsøge at være lige så åbne for at lære de andre at kende. Uden at ville ændre dem.
Det kan lyde ulogisk, men det er dét, der skaber forandringen i familien.
Mit familiesyn har det udgangspunkt, at "børns reaktioner altid er meningsfulde" (citat Jesper Juul). Det betyder, at familieterapi hos mig aldrig handler om at finde en måde at "håndtere" sine børn, så de bliver nemmere at være sammen med. Men hvis grunden til, at I søger terapi er, at jeres barns adfærd er besværlig eller bekymrende, vil jeg hjælpe jer til at få øje på, hvad adfærden kan være et udtryk for. Hvilket aldrig handler om at placere skyld. Men måske om at opdage sammen med jer, hvordan I kan tage ansvar for at være sammen med jer selv, hinanden og jeres barn på en måde, så hele familien kan komme tilbage i trivsel.
Familieterapi er naturligvis ikke kun for familier med hjemmeboende børn. Også forældre og voksne børn eller voksne søskende uden deres forældre kan få hjælp til deres relation.
Læs min artikel om oplevelsesorienteret familieterapi
"Min søster og jeg startede i et psykologforløb sammen, fordi vi mistede vores bånd til hinanden, da vores forældre blev skilt. Vi havde altid været tætte som børn, og nu var vi meget fremmede for hinanden. Gennem forløbet fandt vi ud af, at vi oplevede skilsmissen og de efterfølgende år meget forskelligt, og vi fik så arbejdet gennem de forhindringer vi havde, og kom tættere på at få det bånd igen. Det har været uundværligt."
Solsikker2 2
Laura 24 år

Familietjek

Et familietjek er en samtale mellem jer som familiemedlemmer om, hvordan I hver især har det lige nu i jeres familie. Et serviceeftersyn af familien, hvor I tjekker op på, om noget skal justeres på - eller bare en mulighed for at opdage, at det kører som det skal. Sådan en samtale kan I med fordel tage derhjemme med jævne mellemrum. I kan få min hjælp, hvis det viser sig at være svært at gøre selv, så alle kommer til orde, eller så det vigtige bliver sagt.
Mange forsøger at undgå konflikter i et forsøg på at beskytte relationen med de andre familiemedlemmer. Men det vedligeholder og styrker faktisk jeres sammenhængskraft at tale om det konfliktfyldte frem for at undgå det.
Mit udgangspunkt i familiesamtaler er, at jeres betydning for hinanden er selve drivkraften bag konflikterne - hvis I ikke betød noget for hinanden, ville der slet ikke være nogen konflikt.
- og samtidigt er jeres betydning for hinanden sammenhængskraften, som gør det muligt at tale om det svære og konfliktfyldte.
Familieterapi